Încă din Antichitate au existat cărți sub formă de manuscrise elaborate în atelierele unde lucrau copiștii sau scribii, care uneori modificau textul pe care trebuia să-l copieze, din greșeală sau intentionat. În secolele urmatoare creste numărul cititorilor, dar totodata si exigenta lor. Având în vedere noile cerințe, mai mulți cercetători au încercat să-și aducă aportul, deci inventarea tiparului nu a fost o invenție individuală, tehnologia tipăririi progresand pe parcursul anilor.

Mai intai a fost inventata in China hartia produsa din coaja de copac si resturi de matase, iar apoi cea din canepa. Primul tipar cu caractere mobile din lume a fost inventat tot in China de Bi Sheng între anii 1041 și 1048 si folosea caractere mobile din porțelan. Apoi a aparut tiparul chinezesc cu caractere mobile din lemn, iar tiparul cu caractere mobile din metal a fost inventat în Coreea (1230), unde s-a si tiparit prima carte din lume ce a rezistat pana in zilele noastre.

In Europa prima presa tipografica este produsa de Johannes Gutenberg (1439), care in 1455 a reusit sa tipareasca integral prima carte – Biblia.

In România prima tipografie a început să funcționeze în anul 1508, cand la Mănăstirea Dealu a fost editat primul Liturghier, la inițiativa voievodului Radu cel Mare. Desi o astfel de imprimare avea un pret nu tocmai ieftin, aceasta arta se dezvolta rapid. In perioada urmatoare apar mai multe tipografii in Bucuresti. Presa rotativa apare abia in 1843, iar tiparul ofset in 1903.

Tiparul plan reprezintă o categorie a tehnicilor de imprimare în cazul căreia suprafața activă a clișeului tipografic se află la același nivel cu suprafața neutră, spre deosebire de suprafața activă reliefată a tiparului înalt sau cea adâncită a tiparului adânc.

Tehnologia avansează rapid revolutionand tipografia la sfârșitul secolului al XX-lea. Numărul de fonturi și stiluri a proliferat exponențial, iar acum există acum mii disponibile. Tiparul digital s-a dezvoltat din anii ’60 (primele copiatoare) până la utilajele de producţie din zilele noastre. Principiul de functionare a maşinilor de tipar digital (copiatoare) constă în reproducerea informaţii digitale direct pe hartie, fără a necesita matriţe. Cele mai utilizate tehnologii de tipar digital sunt laser şi inkjet. Tiparul digital este rentabil pentru tiraje mici şi medii, care necesită un termen foarte scurt de execuţie.