electrician bucuresti
electrician bucuresti

Electricienii instalează și întrețin componentele care aduc energie electrică în reședințe și întreprinderi. Ei trebuie să aibă o cunoaștere aprofundată a teoriei electrice, a cerințelor de cod, a practicilor de siguranță și a competențelor specializate, cum ar fi lipirea firelor și citirea planului.

A deveni un electrician necesită o formare de baza printr-un program de ucenicie sau de școală profesională. Electricienii trebuie să fie, de asemenea, autorizati.

Prezentare generală a carierei de electrician

Electricitatea este adusă la întreprinderi, fabrici și locuințe printr-un sistem complex de cabluri, siguranțe și alte componente. Un electrician este responsabil pentru instalarea și întreținerea acestor sisteme. Responsabilitățile de serviciu includ:

  • Citirea planurile pentru a determina locația ieșirilor, a circuitelor, a panourilor și a altor echipamente
  • Urmarea toate codurile electrice de stat, locale și naționale
  • Utilizarea uneltelor, cum ar fi dezizolator de fire, clesti, scule pentru a mufa cabluri
  • Instalarea cablurilor și a prizelor noi
  • Imbunatatirea instalatiei electrice existente
  • Verificarea circuitelor electrice folosind multimetre
  • Instalarea lampilor și aparatelor electrice .

Specializari

Majoritatea electricienilor se specializează fie în construcții noi, fie în reparații. Un electrician autorizat care lucrează în construcții noi instalează noi sisteme de cablare, tuburi, ieșiri și întrerupătoare de circuit. Electricienii care lucrează în reparații înlocuiesc adesea cablurile vechi, înlocuiesc cutiile de siguranțe cu întrerupătoare de circuit și instalează dispozitive de iluminat. Unii electricieni se specializează în instalarea altor sisteme de cabluri de joasă tensiune, cum ar fi cele utilizate pentru sistemele de calculator sau de securitate la domiciliu. Electricieni pot instala, de asemenea, cablu coaxial sau cu fibră optică utilizat pentru echipamente de telecomunicații. Electricieni din fabrică lucrează pe sisteme mai complexe, inclusiv generatoare și roboți industriali.

Mediu de lucru al unui electrician

Electricieni lucrează într-o varietate de locuri, de la fabrici, șantiere de construcții și clădiri mari până la proprietăți rezidențiale sau spatii exterioare. Lucrarea este adesea fizică și necesită multă îndoire a corpului, ridicare și îngenunchere. Electricienii trebuie să respecte întotdeauna regulile de siguranță pentru a evita riscul de electrocutare. În timp ce majoritatea electricienilor lucrează o săptămână de 40 de ore, mulți muncesc ore impresionante în timpul seriilor și weekend-urilor.

Perspective de angajare și statistici privind salariile electricienilor

Ocuparea locurilor de munca pentru electricieni va crește cu aproximativ 14% între 2014 și 2024, potrivit Biroului Statistic al Muncii.