Cultura de soia
Fermierii brazilieni testeaza tehnologia 5G in agricultura

Un stat din Brazilia a lansat recent un proiect pilot in agricultura, folosind tehnologie si echipamente 5G furnizate de compania chineza Huawei, actiune ce ar putea creste productivitatea si ar permite fermierilor sa ia masuri rapide impotriva eventualelor boli.

Tehnologia 5 G poate creste productia de soia

Programul pilot a fost lansat in orasul Rio Verde din statul brazilian Goias, pe o suprafata pe care se cultiva soia, folosindu-se o retea 5G construita de compania de telecomunicatii Claro, o unitate a companiei America Movil din Mexic.

Lansarea aplicatiei ca sprijin agricol pentru fermierii de soia vine intr-un moment in care guvernul Braziliei are in vedere daca va interzice sau nu utilizarea echipamentelor Huawei in licitatia de anul viitor a spectrului de frecvente 5G catre companiile de telecomunicatii de pe teritoriul brazilian.

Comunicarile 5G vor permite producatorilor sa imbunatateasca culturile prin colectarea de informatii cu ajutorul unor senzori amplasati pe campurile cu soia, pe recoltatoare si drone, astfel incat acestea sa poata fi usor verificate impreuna cu datele meteorologice si de umiditate, a declarat presei locale directorul de marketing Huawei Brazilia, Tiago Fontes.

Combinarea comunicatiilor rapide in banda larga de frecventa cu prelucrarea datelor din cloud in timp real va oferi fermierilor intr-o ora cantitatea de informatii care trebuia sa dureze in mod normal trei zile, astfel incat acestia sa poata actiona rapid impotriva bolilor sau a altor amenintari la adresa culturilor de soia. Lansarea acestei aplicatii pentru culturile de soia demonstreaza faptul ca tehnologia 5G, cu ajutorul dronelor, poate creste productivitatea si reduce costurile erbicidelor.

Huawei nu a fost exclusa de companiile de telecomunicatii din Brazilia

Reprezentantii companiei chineze Huawei au refuzat sa comenteze un raport potrivit caruia regulile elaborate pentru licitarea frecventelor spectrului in prima jumatate a anului 2021 nu exclud Huawei. Ziarul Folha de Sao Paulo a raportat joi, citand surse guvernamentale, ca regulatorul de telecomunicatii Anatel a propus reguli care nu exclud compania chineza.

Presedintele de extrema dreapta al Braziliei, Jair Bolsonaro, ar trebui sa ia orice decizie cu privire la interzicerea Huawei. Guvernul sau a fost sub presiunea administratiei Trump pentru a exclude Huawei din motive de securitate. Companiile de telecomunicatii din Brazilia, cum ar fi Claro, se opun interdictiei americanilor, deoarece folosesc deja echipamente Huawei.