Estrogenul este un hormon natural care se gaseste atat la femei, cat si la barbati, dar in concentratii diferite. Corpul feminin are nevoie de mai multa substanta pentru o functionare normala, iar lipsa acesteia poate provoca aparitia unor disfunctionalitati ale diferitelor sisteme si organe si chiar infertilitate. Nivelurile reduse de estrogen afecteaza aspectul unei femei, capacitatea organismului de a absorbi calciu este redusa, ceea ce duce la fragilitatea oaselor, iar functia inimii se deterioreaza. De aceea, problema modului de crestere a nivelului hormonului estrogen la femei este foarte urgenta.

Rolul estrogenului in organism
Ce este estrogenul si care e rolul sau

Destul de des, problema nivelurilor scazute de hormoni apare la femei in timpul menopauzei. Acest lucru se datoreaza faptului ca organismul incepe sa produca mai putina substanta decat este necesar pentru functionarea sa normala.

Medicina moderna ofera o serie de metode diferite de crestere a continutului de hormoni folosind terapia de substitutie si fitoestrogeni, dar nu trebuie uitat de remediile populare.

Semne de estrogen scazut

Faptul ca a aparut o deficienta hormonala in corpul unei femei poate fi indicat de urmatoarele simptome:

  • In adolescenta, poate exista o incetinire a pubertatii (glandele mamare se dezvolta lent, exista o intarziere vizibila in dezvoltarea organelor genitale, copilul este pipernicit);
  • Fetele pot prezenta perturbari ale ciclului menstrual sau absenta completa a acestuia, o scadere a dimensiunii glandelor mamare si a uterului;
  • La femeile aflate la varsta fertila, un nivel scazut al hormonului devine cauza schimbarilor bruste ale dispozitiei, frigiditatii si scaderii performantei. Semne precum insomnia, intreruperile ciclului menstrual, afectarea memoriei pot indica, de asemenea, dezechilibru hormonal.

Oricare dintre aceste simptome ar trebui sa fie un motiv pentru vizitarea unui specialist si teste ulterioare pentru stabilirea nivelului hormonului in organism. In ceea ce priveste simptomele, lipsa estrogenului coincide partial cu un alt hormon sexual – testosteronul. Prin urmare, numai un medic poate stabili exact ce este necesar pentru a imbunatati starea: creste testosteronul sau estrogenul.

Recomandari generale

Indiferent de metoda care va fi utilizata pentru a normaliza continutul de estrogen, exista recomandari generale care ar trebui respectate. In primul rand, ar trebui sa va ajustati dieta. Este recomandat sa reduceti aportul de carbohidrati, in special zaharul. Dieta ar trebui sa includa alimente sarace in grasimi si bogate in fibre.

Puteti creste nivelul hormonului consumand alimente bogate in fitoestrogeni. Alimente care cresc estrogenul – soia, seminte de in, fructe si legume.

In plus fata de nutritie, ar trebui acordata o atentie deosebita gradului de activitate fizica pe care corpul o experimenteaza in mod regulat. Nu este recomandat sa va supraincarcati cu exercitii fizice, munca fizica grea. Toate acestea duc la scaderea continutului de estrogen din sange.

Femeile care fumeaza ar trebui sa renunte la acest obicei prost care afecteaza negativ munca sistemului endocrin.

Expertii spun ca cafeaua naturala poate aduce anumite beneficii. O puteti folosi atunci cand nu exista contraindicatii. Cum sa cresti rapid nivelul de estrogen din sange? Pentru a face acest lucru, ar trebui sa beti 2-3 cani din aceasta bautura.

Atunci cand consumati alimente care cresc hormonul estrogen la femei, trebuie amintit ca continutul sau crescut este la fel de plin de complicatii ca si lipsa acestuia.

Retete de medicina traditionala pentru restabilirea echilibrului hormonal

Multi sunt interesati de modul in care pot creste estrogenul la femei cu remedii naturale. Medicina traditionala ofera un numar mare de moduri de a restabili hormonii folosind diferite preparate pe baza de plante. Trebuie amintit ca acestea trebuie luate si sub supravegherea constanta a unui medic.

Retete de medicina traditionala pentru restabilirea echilibrului hormonal
Alimente si remedii naturale estrogen

Urmatoarele infuzii sunt considerate cele mai populare remedii eficiente. O mana de frunze uscate de zmeura se toarna cu apa clocotita (300 ml) si se pastreaza timp de o ora. Apoi se filtreaza si se bea in portii mici pe tot parcursul zilei.

Urmatoarea reteta va contribui, de asemenea, la cresterea continutului de hormoni: frunzele de aloe sunt pastrate la frigider timp de cateva zile, apoi sunt stoarse de suc si luate de 3 ori pe zi, o lingurita intre mese.

Puteti incerca si aceasta reteta: doua linguri de frunze de urzica uscate se pun intr-un termos, se adauga un pahar cu apa clocotita si se lasa peste noapte, a doua zi, continutul se filtreaza si se consuma de trei ori pe zi. Un astfel de decoct este capabil sa mareasca coagularea sangelui, deci nu este recomandat femeilor cu vene varicoase, tromboflebita etc.

Recuperarea dezechilibrelor cu ajutorul medicamentelor

In cazurile in care fondul hormonal nu poate fi refacut folosind metode populare, este necesar sa recurgeti la medicamente. Numirea acestor medicamente se efectueaza exclusiv de catre un medic dupa finalizarea tuturor testelor necesare.

De obicei, pacientilor li se prescrie unul dintre medicamentele descrise mai jos.

Premarin este considerat unul dintre cele mai eficiente medicamente. Componenta sa principala este reprezentata de hormonii de origine naturala (estrogeni ecvini). Dupa administrarea Premarin, se constata o imbunatatire a starii generale a pacientilor si restabilirea functionarii normale a corpului.

Compozitia medicamentului Cyclo-Progynova include un analog sintetic al hormonului produs in corpul uman. Acest medicament nu numai ca restabileste fondul hormonal, ci previne si aparitia osteoporozei, care este un partener al dezechilibrului hormonilor sexuali.

De ce nivelul crescut de estrogen este periculos?

Multe femei cred ca cu cat este mai mult hormon feminin, cu atat vor arata mai bine. Aceasta opinie este fundamental gresita. Un exces este chiar mai periculos decat un nivel redus de hormon din sange.

In acest caz, pot exista simptome ale nivelului crescut de estrogen la femei. Acestea includ pielea uscata, cresterea in greutate nerezonabila, schimbari de dispozitie, sangerari abundente in timpul menstruatiei. In unele cazuri, depistarea poate fi observata chiar si la mijlocul ciclului. Poate exista o sensibilitate crescuta a mameloanelor, migrene, scaderi de tensiune, senzatie de greutate la nivelul picioarelor.

Trebuie amintit ca semnele cresterii nivelului de estrogen la femei pot fi un vestitor al bolilor grave. Acestea includ hiperplazia uterina, care este considerata o afectiune precanceroasa. Continutul crescut de hormon din sange poate afecta negativ functionarea glandei tiroide, a ficatului si a altor organe, precum si poate contribui la dezvoltarea tumorilor hormonodependente (polichistice, fibroame, chisturi etc.).

Prin urmare, monitorizeaza-ti cu atentie sanatatea si nu neglija recomandarile expertilor!