Cauze, simptome, tipuri si tratamentul nodulilor tiroidieni
Glanda tiroida este cea mai mare glanda din corpul uman. Un nodul din tiroida este o zona care difera ca densitate si culoare de restul tesutului, are o margine clara. Nodulii pot aparea in orice parte a organului, superficial sau adanc in tesuturi. Patologiile de acest fel sunt cel mai adesea detectate intamplator, in timpul diagnosticului pentru o alta boala.
Descrierea nodulilor tiroidieni

In 90% din cazuri, boala este cauzata de acumularea de coloid in foliculi, de exemplu, acest lucru se intampla atunci cand exista o incalcare a circulatiei sangelui intr-unul dintre lobulii organului. Motivele pot consta in aparitia chisturilor si o incalcare a scurgerii coloidului. In interiorul chistului, pot exista continut de puroi, sange, vascos sau lichid.
Hipotermia si stresul provoaca vasospasm local. Ca urmare, nutritia tesuturilor este perturbata, imunitatea locala scade, celulele incep sa se divida incorect. Ingerarea substantelor cancerigene, a radicalilor liberi in organism duce la divizarea celulara necontrolata. Acest lucru poate provoca dezvoltarea unei tumori. Aceasta include, de asemenea, viata / munca in conditii cu un nivel crescut de radiatii. Deficitul de iod duce la o crestere compensatorie a unor parti ale organului. Glanda este marita pentru a elimina mai mult iod din sange.
Cauzele aparitiei pot fi ascunse in procesele inflamatorii, de exemplu, tiroidita, tuberculoza. Inflamatia este insotita de umflarea zonelor individuale, respectiv se formeaza pseudo-noduli, asemanatoare tumorilor. Aceasta poate include, de asemenea, boli autoimune, atunci cand anticorpii de imunitate ataca glanda, percepand-o ca un agent strain. Ca urmare, apare umflarea zonelor individuale. Adenomul hipofizar este o patologie grava. Tumora produce hormon stimulator tiroidian, care stimuleaza divizarea celulelor tiroidiene. Aceasta devine cauza gusei toxice nodulare.
O predispozitie ereditara poate juca, de asemenea, un rol. Astfel de conditii, in anumite cazuri, sunt caracteristici de dezvoltare care sunt mostenite.
Tipuri de noduli care pot sa apara pe glanda tiroida
In functie de originea, compozitia si cauzele gusei nodulare, aceasta este clasificata in urmatoarele tipuri: malign; adenom folicular; chist; nodular difuz; conglomerat; multi-nod; endemic.
Reprezinta cancer un nodul pe glanda tiroida? In 5% din cazuri, sunt diagnosticati noduli unici, care sunt mai periculosi. Acest lucru se datoreaza riscului ridicat de degenerare a acestora intr-o formatiune maligna.
Clasificarea unui singur nodul:
- formarea maligna;
- adenom cu crestere lenta;
- tumoare degenerativa benigna;
- gusa proliferanta coloidala;
- chist care contine lichid.
La ultrasunete, astfel de patologii sunt definite de urmatorii termeni:
- Formatiuni izoecogene – densitatea acestora corespunde densitatii tesuturilor inconjuratoare. Ele pot fi omogene si eterogene. In cel de-al doilea caz, cand tesutul se schimba, zonele hipoecogene sunt vizibile, indicand degenerescenta chistica. Acestea apar atunci cand foliculii si tirocitele mor;
- Nodul hipoecogen – sigiliul este umplut cu celule moarte sau lichid. Se observa in timpul distrugerii tesuturilor organelor. Poate indica o tumoare sau chist. Hipoecogenul poate varia in marime si cantitate. Daca sunt mai mari de 3 cm, se pot simti. Ganglionii hipoecogeni sunt in principal cancer folicular sau medular, mai rar anaplastic. In absenta unor limite clare, se confirma o etiologie maligna;
- Nodul coloidal – format din celulele glandei tiroide in sine, aportul de sange din acesta este imbunatatit.
Nodulii benigni sunt inofensivi, deoarece rareori duc la complicatii, prin urmare, tratamentul chirurgical este rareori prescris. Dar cand incep sa interfereze cu inghitirea sau respiratia, se efectueaza o interventie chirurgicala. Cei maligni necesita indepartarea imediata, deoarece pot fi fatali.
Este demn de remarcat faptul ca nu toate tipurile de patologie incalca nivelurile hormonale. Astfel, de exemplu, poate fi normal in cancerul tiroidian, atunci cand tumora nu produce aceste substante.
Simptome ale aparitiei nodulilor in glanda tiroida
Schimbarile vocii apar in prezenta formatiunilor mari (de la 2 cm). In acelasi timp, exista o incalcare a inghitirii (disfagie).
Odata cu cresterea nivelului de hormoni care contin iod, apar urmatoarele simptome: febra, transpiratie, intoleranta la temperaturi ridicate; tahicardie; hipertensiune; dispnee; exoftalmie – proeminenta globilor oculari; clipire lenta; subtierea pielii; tulburari digestive (greata, varsaturi, scaderea / cresterea poftei de mancare, diaree, constipatie); urinare frecventa, abundenta si sete; slabiciune musculara; disfunctie a sistemului reproductiv.
Simptomele depind de marimea formatiunii si de cantitatea de hormoni pe care o produce. Hormonii mici nu secreta, nu provoaca disconfort si sunt descoperiti intamplator.
Cum poate fi vindecata glanda tiroida, astfel incat nodulii sa se dizolve?
Hormonii tiroidieni sunt prescrisi pentru gusa coloidala nodulara. Cu ajutorul diferitelor medicamente, organismul ajunge intr-o stare de tirotoxicoza, ceea ce face posibila reducerea productiei de hormon stimulator al tiroidei si oprirea diviziunii necontrolate a celulelor din care se formeaza formarea. Cel mai faimos reprezentant este L-tiroxina. Doza unica standard este de 150 mcg. Se utilizeaza atunci cand exista o lipsa de iod si formatiunile nu sintetizeaza hormoni. Este contraindicata in gusa toxica multinodulara si in adenomul toxic. Tirostatice sunt utilizate pentru a trata cele doua afectiuni de mai sus.
Mijloacele pe baza de iod sunt tratate in caz de gusa eutiroida, care a aparut pe fondul deficitului sau. Astfel de medicamente restabilesc nivelul normal, opresc diviziunea celulara. Se utilizeaza iodura de potasiu 200 si iodura 200.
Chirurgie pentru tiroida
Procedura chirurgicala pentru indepartarea acestor cresteri se numeste tiroideotomie. Volumul sau depinde de marimea patologiei si de rezultatele unei biopsii preliminare. Indicatii pentru alegerea chirurgiei:
- dimensiunea nodulilor este mai mare de 3 cm;
- celulele canceroase se gasesc printr-o biopsie;
- nodulii nu sintetizeaza hormonul, concentratia izotopului este redusa in acestea (dezvaluita dupa scintigrafie);
- leziunile cresc rapid in dimensiune, iar rezultatele biopsiei sunt discutabile.
Tratamentul chirurgical este contraindicat la persoanele cu varsta de peste 75 de ani, cu tulburari de sangerare si boli cardiace severe.
Procedura se efectueaza sub anestezie generala. Chisturile sunt excizate impreuna cu membranele. Nodulul mare este indepartat impreuna cu un lob al organului, astfel incat partea ramasa sa functioneze in continuare. Uneori este necesara indepartarea intregii glande tiroide, precum si a ganglionilor limfatici si a tesuturilor din jur.
Este bine de stiut ca o nutritie adecvata in combinatie cu un tratament conservator va opri progresia bolii si va preveni dezvoltarea de noi formatiuni. Este necesar sa se asigure organismului iod, zinc, cobalt si cupru. Remediile populare completeaza efectiv terapia principala, dar nu sunt capabile sa vindece boala singure. Cand se detecteaza patologia, trebuie sa urmati sfatul unui endocrinolog si, daca este necesar, sa nu renuntati la operatie. Este important sa controlati patologia pentru a preveni degenerarea acesteia in cancer.