Contabilitate – ingrijire si responsabilitate monetara

Oamenii acestei profesii sunt absolut de neinlocuit in lumea moderna. Ei sunt necesari peste tot, in orice intreprindere si in orice organizatie. Contabilii, in special cei buni, nu raman niciodata fara munca. Ce calitati ar trebui sa aiba acest specialist, la ce salariu se poate astepta si ce perspective de cariera are inaintea lui?

Descrierea postului si responsabilitatile

Un contabil este un specialist ale carui responsabilitati includ documentarea contabilitatii financiare si economice a unei companii.

Sarcinile unui contabil pot varia in functie de domeniul de activitate. In principal, sarcinile sale includ mentinerea inregistrarilor financiare ale companiei, redactarea bugetului unei organizatii si rapoartele privind veniturile si cheltuielile. De asemenea, specialistul contabil este angajat in procesarea salarizarii, pregatirea si transmiterea rapoartelor catre inspectoratul si fondurile fiscale. Contabilul verifica acuratetea informatiilor primite si monitorizeaza respectarea legalitatii atunci cand cheltuie banii companiei.

Activitatea de contabilitate este strict controlata, pe de o parte, de catre angajator, pe de alta parte – de catre ANAF si de decretele Ministerului de Finante. Prin urmare, un specialist ar trebui sa fie bine familiarizat cu structura organizatiilor guvernamentale, precum si cu legislatia, care se schimba adesea si uneori poate fi extrem de controversata.

Un contabil calificat care intelege toate aspectele legate de politica contabila si fiscala este un angajat nepretuit. Dar, pe de alta parte, este o sarcina foarte dificila, deoarece orice greseala in calcule poate implica raspundere disciplinara, administrativa, materiala si chiar penala.

Locul de munca si programul

Fara un contabil, nu ne putem imagina o companie moderna – este necesar pentru orice organizatie. In general, se poate spune ca un contabil (mai ales daca este un specialist bun) este in prezent una dintre cele mai populare si mai cautate profesii printre specialitatile economice.

Zilele de munca ale acestui angajat, de regula, se desfasoara la birou. Dar, de asemenea, se intampla ca un specialist sa poata tine inregistrari la mai multe firme in acelasi timp. In randul contabililor, acest mod de lucru este destul de popular.

Chiar daca contabilul are un program bine reglementat, de mai multe ori pe an vine o perioada de pregatire a rapoartelor. In acest moment, deseori este necesar sa lucreze ore suplimentare, astfel incat o zi de lucru cu un program cuprinzand ore suplimentare pentru acesti specialisti nu este o surpriza.