Puteți supraviețui fără mâncare timp de câteva săptămâni, deoarece corpul dvs. va trece treptat la utilizarea grăsimilor și proteinelor stocate pentru a-și produce energia. Dar întrerupeți-vă aprovizionarea cu apă și veți fi morți în câteva zile. Apa este egală cu viața: este la fel de simplă. Aproximativ două treimi din corpul tău (până la 75 la sută dacă ești copil) este H2O. Chiar și oasele voastre, care s-ar putea crede că sunt complet solide, conțin aproximativ 25 la sută apă. În medie, avem nevoie de 2,4 litri de apă în fiecare zi pentru a ne menține sănătoși (deși nu trebuie să bem chiar atata, intrucat obținem foarte multă apă din interiorul alimentelor). Fiind atât de importantă pentru viața noastră, nu este surprinzător că ne place sa bem o apa curată, pură și gustoasă. Acesta este un motiv pentru care oamenii cheltuiesc atât de mulți bani pentru filtrele de apă care pot elimina orice impurități dăunătoare. Cum funcționează – și chiar avem nevoie de ele? Să aruncăm o privire mai atentă!

Nota explicativa: Un filtru tipic de apă transformă apa de la robinet în apă potabilă mai curată folosind filtre înlocuibile. Printre furnizorii importanti de filtre de apa premuim se numara Aqua Georom din Romania.

Cum funcționează filtrele de apă de la robinet

filtru apa
Filtrarea apei de la robinet

Datorită faptului ca apa are o structura moleculara deosebita, ea este foarte eficienta la dizolvarea substantelor. De exemplu, dacă doriți să vă scoateti praful din haine murdare, le bagati în mașina de spălat si adaugati detergent, iar apa și detergentul vor scoate murdaria ca un magnet. Insa exista si un dezavantaj la acest aspect. Apa circulă mereu prin mediul inconjurator, fapt cunoscut drept circuitul apei in natura. Apa se gaseste in rauri, in lacuri, in nori, apoi curge de la robinet într-un pahar. Stii de unde provine apa pe care urmează să o bei? Avand in vedere capacitatea sa uimitoare de a atrage și de a dizolva murdăria, poti sti ca nu a adunat tot felul de impuritati în călătoria ei pe Pământ și în atmosferă? Dacă doriți să fiți sigur de puritatea apei pe care o consumati, o puteți trece printr-un filtru apa instalat chiar sub chiuveta.

Filtrare fizică și chimică

Filtrele de apă casnice sau industriale folosesc două metode pentru a elimina impuritatile. Filtrarea fizică, care inseamna trecerea apei printr-un filtru pentru a opri impuritățile de dimensiuni mari. Altfel spus, filtrul fizic este o sită fina, de exemplu poate fi o bucată de tifon fin sau o membrană textilă foarte subtire. Cealalta metodă de filtrare, care se numeste filtrare chimică, inseamna introducerea apei intr-un filtru din material activ care reactioneaza chimic cu impuritățile si astfel le neutralizeaza.

Putem observa că diferite tipuri de filtrare elimină diferiții poluanți – dar nu există o singură tehnică care să elimine toți contaminanții din apă. De aceea, multe sisteme de filtrare a apei casnice folosesc două sau mai multe dintre aceste procese împreună. Dacă sunteți în căutarea unui filtru de apă pentru casă, căutati cu atenție. Rețineți că nu veți înlătura neapărat toate impuritatile. Amintiți-vă, de asemenea, că majoritatea filtrelor de apă necesită un fel de cost continuu și, fără întreținere periodică pentru a le menține funcționarea corectă, vă pot lăsa apa într-o formă mai proastă decât a început!

Acum ca ati aflat atatea lucruri noi, stiti intr-o buna masura cum functioneaza filtrele de apa pe care le puteti utiliza acasa, la birou sau in spatiile comerciale.