Montajul fitingurilor: clasificare si aplicare

Din engleza, cuvantul „montaj” este tradus ca „instalare, asamblare”. Montajul reprezinta cea mai importanta legatura in tranzitiile catre un alt diametru, ramificatie si rotire a conductelor sanitare. Fitingurile sunt parti indispensabile ale instalatiilor sanitare. Fitingurile sunt utilizate pe scara larga in instalarea sistemelor de conducte de incalzire, de apa si gaze in sectorul utilitatilor si in aproape toate industriile.

Adaptarea clasificarii montajului

In prezent, exista mai multe tipuri de fitinguri, care difera una de alta in functie de scopul, domeniul de aplicare, materialul din care sunt fabricate etc. Cu privire la locul de utilizare, exista fitinguri de subansamblu care servesc drept element de legatura atunci cand se conecteaza conducte suplimentare si diverse dispozitive, si accesorii intermediare care leaga conductele unul fata de celalalt. In functie de diametrul tevilor fixate, fitingurile pot fi utilizate pentru a conecta tevi de acelasi diametru si cele de tranzitie (reductii), atunci cand este necesara fixarea tevilor sau ansamblurilor de diferite diametre.

In prezent, fitingurile sunt realizate din diverse materiale care definesc scopul utilizarii lor si furnizeaza fitingurile cu anumite caracteristici. Pe baza materialului de fabricatie, fitingurile pot fi clasificate in:

fitinguri din cupru;

armaturi din otel;

fitinguri din alama;

fitinguri din fonta;

fitinguri din polipropilena;

Fitinguri HDPE (polietilena de joasa presiune).

Conform metodei de conectare la conducte, exista:

fitinguri adezive;

fitinguri filetate;

fitinguri de compresie;

fitinguri cu auto-inchidere;

fitinguri pentru lipirea capilara;

armaturi metalice;

fitinguri de presare.

Caracteristici si aplicarea armaturilor

Metoda traditionala de conectare a tevilor poate fi atribuita fitingurilor filetate, cunoscute de omenire de mai multi ani. Racordurile filetate sunt fabricate din fonta, otel, cupru si alama. Cele mai raspandite sunt fitingurile filetate din alama, care pot fi placate cu nichel sau cromate pentru a le spori proprietatile anti-coroziune.

Componentele de compresie pot fi utilizate pentru conectarea tevilor, indiferent de materialul fabricarii si diametrul acestora. Dar acest tip de fitinguri este inferior celor de mai sus in ceea ce priveste calitatea conexiunii si fiabilitatea. Fitingurile de presare sunt potrivite pentru tevi din plastic si metal-plastic. In timpul lucrului cu o presa este necesara montarea echipamentului special – o masina de presare sau o penseta de presare, de aceea sunt mai des folosite la lucrari de constructii la scara larga.

Fitingurile pentru tevi metalice au aceleasi caracteristici ca si fitingurile din alama. In plus, fitingurile pentru tevi metalice sunt mai durabile si mai rezistente la coroziune. Elementele de prindere PND sunt potrivite pentru instalarea tevilor din polietilena si sunt utilizate in furnizarea de apa calda menajera si tehnica, precum si in conducta de canalizare. Elementele de prindere PND sunt usor de instalat, sunt de incredere, deoarece au o rezistenta ridicata.