Alegerea unui camin de batrani
In majoritatea tarilor, fertilitatea si natalitatea sunt in scadere, iar varsta populatiei creste. Exista din ce in ce mai multi oameni in varsta in lume si acestia au nevoie de ingrijire. De obicei, este vorba doar de persoane singure, iar rudele nu fac intotdeauna fata nevoilor acestor varstnici. Solutia ideala a problemei o reprezinta caminul de batrani.
Reticenta trimiterii varstnicilor la un camin de batrani
In general, se crede ca plasarea unei rude intr-o pensiune inseamna savarsirea unui act de tradare, urmata de un sentiment de vinovatie si de condamnare a societatii. In acelasi timp, nu este intotdeauna posibil sa se creeze conditii bune pentru ingrijirea unei persoane in varsta acasa: de exemplu, vorbim despre acele cazuri in care ruda este grav bolnava. Atunci, un camin de batrani este calea de iesire. Cu toate acestea, alegerea institutiei potrivite nu este o sarcina usoara si responsabila. Din pacate, sistemul de asistenta sociala al statului nostru este in suferinta.
In Occident, totul este diferit. De exemplu, in Germania, Franta si Belgia, a fost construit un sistem de ajutor de stat care plateste pentru serviciile unui specialist ce va avea grija de o persoana acasa. Si daca ai nevoie de un camin de batrani, poti alege din mai multe categorii. Exista cele in care traiesc persoane in varsta care au ramas independente: nu au nevoie de asistenta speciala dar le lipseste socializarea. Apoi exista institutii pentru persoane care nu se pot misca sau pacienti cu probleme psihice. Relocarea unei rude la un camin de batrani nu este considerata o dizgratie sau o tradare. Dimpotriva, acesta este un mod comun de a avea grija de cei dragi. Exista o gama larga de camine pentru batrani in Bucuresti si Ilfov.
Asistent social sau camin de batrani?
In cazul in care ruda varstnica nu se poate imbraca sau cobori din pat fara ajutor si daca are nevoie de o supraveghere continua, exista doua modalitati: sa angajati un asistent sau sa alegeti o institutie sociala. Fiecare dintre aceste optiuni are elemente pro si contra.
Principalul plus al asistentului social este ca pacientul ramane acasa. Dar nu toate familiile isi pot permite sa angajeze un astfel de asistent. Daca nu aveti suficient timp, energie si abilitati pentru a va ingriji singuri de cei dragi, daca nu ati gasit un asistent social profesionist sau daca ruda dvs. are nevoie nu numai de ingrijire, ci si de asistenta medicala (dar nu de tratament intr-un spital), atunci caminul de batrani este solutia ideala.
Dar, asa cum am mentionat, mutarea intr-un camin de batrani este un stres, de aceea este important sa discutati cu ruda dvs. despre asta cat mai curand posibil, sa aflati parerea sa si, daca este posibil, sa luati in considerare dorintele sale. Si, de asemenea, trebuie sa va amintiti ca o persoana are nevoie de timp pentru a se obisnui cu un nou camin si stil de viata. Cu cat mai des va veti vizita ruda, mai ales la inceput, cu atat ii va fi mai usor sa se adapteze.
Inainte de a va muta ruda la un camin de batrani, efectuati recunoasterea la fata locului. Este indicat sa faceti caminului o vizita inopinata. Trebuie sa acordati atentie la doua puncte cheie: atitudinea personalului fata de pacienti si modul in care le este organizata viata.
Personalul caminului de batrani trebuie sa fie politicos, sa-si trateze oaspetii cu atentie si respect, sa cheme locatarii pe nume si, daca se poate, sa nu vorbeasca despre acestia la persoana a treia. Mersul pe jos, socializarea (inclusiv pacientii cu mobilitate limitata) si, pe cat posibil, mentinerea intimitatii personale (de exemplu, pacientii ar trebui sa utilizeze toaleta si nu scutecele pentru adulti) sunt cateva conditii esentiale. Apoi, administratia caminului de batrani trebuie sa se comporte deschis, sa raspunda amabil la orice intrebari si sa nu restrictioneze numarul vizitelor.