Evaluarile de risc la securitatea fizica – printre alti termeni privind siguranta fizica – exista de secole. De fapt, motivul pentru care au fost construite numeroase ziduri imprejmuitoare ale castelelor, fortarete si alte bariere antice, a fost pentru ca oamenii au identificat inca de atunci diferite amenintari posibile si apoi au construit astfel structuri, pentru propria protectie.

evaluarea de risc la securitatea fizica
Ce inseamna evaluarea de risc la securitatea fizica

Astazi, probabil ca nu veti construi ziduri inalte pentru a asigura securitatea fizica maxima pentru afacerea dvs., dar principiul din spatele acestei practici este acelasi. O evaluare de risc la securitatea fizica analizeaza in detaliu vulnerabilitatile potentiale cu care va puteti confrunta. Aceste evaluari nu se bazeaza doar pe cunostintele si opinia evaluatorului obisnuit.

Evaluatorii experimentati sunt instruiti in metodologii stiintifice (dintre care multi folosesc formule matematice pentru a stabili prioritatea factorilor de risc) pentru a identifica problemele care reprezinta cea mai mare amenintare pentru afacerea dumneavoastra. Profesionistii in evaluarea de risc la securitatea fizica se concentreaza pe trei factori principali: vulnerabilitate, probabilitate si impact negativ.

Principalii factori luati in calcul la o analiza de risc la securitatea fizica

Cladirea dvs. este vulnerabila la o anumita amenintare? Care ar fi impactul negativ daca s-ar produce un astfel de incident? In cele din urma, care este probabilitatea ca o anumita situatie sa va ameninta personalul, clientii si/sau proprietatea?

Evaluand cu atentie riscurile pe baza acestor trei factori, evaluatorii profesionisti determina ce pericole de securitate fizica reprezinta cea mai mare amenintare, precum si ce actiuni ar trebui intreprinse pentru a minimiza aceasta problema.

Potrivit specialistilor din domeniu, numarul de amenintari potentiale pe care cladirea dvs. le-ar putea intampina este imens – variind de la probleme cu situl si arhitectura, pana la deficiente in sistemele de securitate si utilitate.

In functie de natura facilitatii dvs., nu toate aceste amenintari vor fi foarte probabile – chiar daca cladirea dvs. este vulnerabila la o anumita problema. Deoarece riscul este atat de mic, pentru unele amenintari nu merita sa va faceti griji.

Dar nu toate amenintarile sunt atat de improbabile. Evenimentele recente au ilustrat riscul cu care se confrunta multe zone urbane sau chiar industriale, unde apar persoane periculoase care folosesc arme, cutite sau chiar vehicule pentru a fura sau distruge diverse bunuri existente.

Datorita cresterii aparente a acestor tipuri de evenimente, din ce in ce mai multe companii considera ca este esential sa ia masuri preventive – de la oferirea de instruiri de raspuns a angajatilor pana la modernizarea masurilor de securitate a cladirii.

Este posibil ca amenintarile care au cea mai mare probabilitate de a va afecta afacerea sa nu fie atat de grave, dar pot avea totusi un impact negativ semnificativ, daca nu sunteti pregatit, variind de la micile leziuni la locul de munca, pana la pierderi financiare consistente, cauzate de furt sau vandalism.

S-ar putea sa fiti tentati sa credeti ca o evaluare de risc la securitatea fizica nu va este necesara, dar adevarul este chiar pe dos. Nu stiti niciodata cand ar putea aparea o asemenea amenintare si, identificand factorii de risc si luand masurile optime inainte de a se produce un astfel de incident, puteti evita un dezastru major. Daca doriti sfatul unor profesionisti, nu ezitati sa contactati experti autorizati IGPR.