Camp de panouri fotovoltaice ce vor ajunge candva deseuri.
Necesitatea reciclarii panourilor fotovoltaice

Majoritatea oamenilor se gandesc la panourile fotovoltaice ca la o solutie de durabilitate considerabila. Desi este adevarat ca sunt excelente pentru valorificarea energiei solare, panourile fotovoltaice au un dezavantaj deseori ignorat: sunt foarte greu de reciclat.

Compozitia panourilor fotovoltaice

Datorita faptului ca celulele fotovoltaice includ metale grele precum plumbul si cadmiul, este contraindicat sa le aruncati pur si simplu la gunoi. Din pacate, la gropile de gunoi se strang majoritatea panourilor fotovoltaice, odata ce si-au depasit utilitatea. Oamenii inca incearca sa afle cum poate stimula reciclarea pe scara larga a panourilor fotovoltaice, intr-un mod sigur si rentabil.

Una dintre cele mai importante componente ale unui panou fotovoltaic este siliciul. Dupa oxigen, siliciul este al doilea element chimic ca raspandire, aflat pe suprafata planetei noastre. Celulele solare sunt realizate prin topirea mai multor cristale de siliciu impreuna, apoi fuzionarea lor in masa pe un panou. Celulele de siliciu amorfe nu sunt foarte eficiente, dar sunt subtiri si flexibile. Acest material filmat este atasat la metal, sticla sau plastic.

Totusi, celulele fotovoltaice singure nu pot furniza energie electrica. Generarea de energie necesita cablare si o carcasa metalica. Panourile fotovoltaice standard includ, de asemenea, o carcasa de sticla pe partea superioara a panoului pentru protectie impotriva deteriorarii suprafetei si a cresterii temperaturii, fenomene ce le scad eficienta in timp.

Reciclarea panourilor fotovoltaice

Cand oamenii investesc in panouri fotovoltaice costisitoare pentru casele sau afacerile lor, deseori spera ca acestea vor dura pentru totdeauna. Dar modelele actuale pierd intre 6% si 10% din eficienta dupa aproximativ 10 ani. Pana la 25 de ani, scaderea maxima a eficientei este de 20%. Cu toate acestea, exista panouri de inalta calitate a caror viata ar putea dura de la 30 pana la 40 de ani cu o eficienta rezonabila si vor continua sa functioneze ulterior, desi nu la capacitatea lor maxima.

Inca din 2016, Agentia Internationala pentru Energie Regenerabila (IRENA) a estimat ca atunci exista aproximativ 250.000 de tone metrice de deseuri ale panourilor fotovoltaice din intreaga lume. Pe masura ce tot mai multe panouri ajung la sfarsitul duratei lor de viata, agentia se asteapta ca aceasta cifra sa se apropie de 80 de milioane de tone pana in 2050.

Cea mai dificila si costisitoare parte a reciclarii panourilor fotovoltaice este descompunerea lor in elementele lor componente. Odata ce acest lucru este realizat, majoritatea componentelor sunt reciclabile. Reciclarea panourilor fotovoltaice pe baza de siliciu implica incalzirea lor la o temperatura de 500°C pentru a separa siliciul de metal. Bucatile detasate de siliciu pot fi topite si refolosite intr-o proportie de aproximativ 85%, potrivit specialistilor de la Greenmatch.

Exista si un stimulent economic pentru reciclarea panourilor fotovoltaice. Potrivit raportului IRENA din 2016, daca va putea fi complet injectata inapoi in economie, valoarea materialului recuperat ar putea depasi 15 miliarde de dolari americani pana in 2050.