Cei Patru Calareti, vestitori ai Apocalipsei, apar prima oara in ultima carte a Noului Testament, numita Cartea Revelatiilor lui Iisus Hristos catre Sfantul Ioan Evanghelistul.

Cei patru Calareti ai Apocalipsei
Cei patru Calareti ai Apocalipsei

Revelatiile sfante ne vorbesc despre o carte in mana dreapta a lui Dumnezeu care are sapte sigilii. Mielul Domnului, Iisus Hristos, o deschide si rupe primele patru sigilii, fapt care ii aduce pe pamant pe cei patru calareti: alb, rosu, negru si verzui, numite Victoria, Razboiul, Foametea si Moartea. Ei aduc Judecata de Apoi si vor aduce plagile lor asupra intregii omenirii.

Calaretul pe cal alb – Victoria

Victoria e calaretul care calareste Calul Alb, primul sigiliu rupt, iar el ii spune lui Ioan Evanghelistul cu voce de tunet: “Vino”. Cel care vorbeste are un arc si o coroana care i-au fost date sa cucereasca si sa supuna. Calaretul a mai fost numit si “Pestilence”. Calaretul pe cal alb ar mai putea reprezenta Boala infectioasa, in special ciuma. Pestilence, este reprezentarea principala a Calaretului Alb. Apare inca din anii 1906 la evrei. Interpretarea este ciudata: ”Li s-a dat putere peste o patrime din pamant sa ucida cu sabia, prin foame, ciuma si prin animalele salbatice ale pamantului”. Calaretul alb este interpretat si ca principiu al raului, insusi Antihristul sau reprezentarea falsilor profeti. De asemenea, cucerirea poate fi a sufletelor, a mintilor si inimilor oamenilor, nu neaparat o cucerire prin varsare de sange. Se spune ca cineva i-a dat coroana si puterea, deci a fost investit de catre altul.

Calaretul pe cal rosu – Razboiul

Calaretului Razboiului i s-a dat puterea de a lua pacea de pamant, aducand dusmania intre oameni astfel incat ei sa se ucida intre ei. O imensa sabie i-a fost data cavalerului si sigiliul al doilea a fost rupt. Pentru ca isi doreste razboi si macel, acest calaret se va abate furios asupra omenirii. Rosul sugereaza varsarea de sange, iar sabia ridicata este o declaratie de razboi, de intrare in lupta. Al Doilea Calaret poate reprezenta razboiul civil, spre deosebire de primul Calaret care reprezinta razboiul de cucerire.

Calaretul pe cal negru – Foametea

Al Treilea Calaret, Foametea, vine in scena pe un cal negru. Este singurul care vorbeste si reprezinta ruperea celui de-al treilea sigiliu. Calul de culoare neagra simbolizează doliul. Acest calaret tine în mana o cumpana care era folosita pentru a cantari cerealele. Se interpreteaza faptul ca alimentele de bază vor trebui să fie cantarite si impartite cu grija, deoarece, foametea si lipsurile urmeaza razboiului. Al treilea calaret aduce foamete in lume. Masura de grau insemna de fapt cantitatea medie de pâine pe care un om o manca intr-o zi, în timp ce un dinar era plata medie pentru o zi de lucru. De aici reiese ideea ca un om nu va putea castiga decat painea suficientă pentru o persoana, fiind incapabil sa isi hrănească familia.

Calaretul pe cal galbui – Moartea

Al Patrulea Calaret poarta numele de Moarte. I-a fost data autoritate peste ultima patrime a pamantului. Numit si “Calaretul Palid”, Moartea este singurul calaret care primeste un nume. El nu poarta nici o arma, dar in unele poarta o sabie sau cu o coasa. Din termenul grecesc care numeste culoarea calului, „chloros”, provine denumirea substanței chimice pe care o numim „clor”, ceea ce ne indica mai bine coloritul acestui cal, si anume culoarea unui cadavru.