Conceptul de investitie descrie esenta unui proces economic si, de asemenea, dezvaluie regulile si procedurile pentru relatia dintre toti participantii sai. Investitia este baza teoretica a artei investitiei. Activitatea de investitii este concretizarea ei practica. Cu alte cuvinte, actiunile sale specifice vizeaza atingerea obiectivelor specifice si obtinerea de rezultate.

finante Caracterul principal ale oricarei investitii este un investitor. Un investitor este o persoana care ia decizii cu privire la investirea intr-unul sau alt domeniu de interes.

Intreaga varietate de modalitati de a investi este explicata prin numarul mare de opinii ale investitorilor privati cu privire la strategia de investitii si la insasi conceptul de investitii in general.

Principalele tipuri de investitii

  • reinvestitiile;
  • investitii directe;
  • financiare;
  • capital de risc;
  • investitii pe termen lung;
  • investitii pe termen scurt.

Investitiile sunt impartite in formele: – investitii materiale (terenuri, imobile, echipamente); – investitii necorporale (drepturi de autor, licente); – investitii financiare (valori mobiliare).

Rolul investitiilor in dezvoltarea economiei moderne este greu de supraestimat. Investitiile sunt cu siguranta importante pentru functionarea eficienta si dezvoltarea dinamica a oricarei activitati comerciale. Investitiile pot fi de natura externa sau interna si au o directie clara spre dezvoltarea si implementarea ideii de investitii sau pentru a primi venituri suplimentare.

Principalele functii ale unei investitii sunt calitatea ei de reglementare si stimulare

Functia de reglementare este responsabila de ajustarea procesului de crestere economica. Functia de stimulare, la randul sau, incurajeaza obiectul de investitii pentru crestere si dezvoltare.

Metodele de investitii sunt metode sau mecanisme pentru atragerea de fonduri pentru a investi in procesul financiar sau in activitatea de investitii. Multi oameni cred ca notiunile de metode si formele de investitii sunt una si aceeasi, dar acest lucru nu este adevarat.

In zilele noastre, evaluarea economica a investitiilor este instrumentul cel mai comun si mai de succes de analiza a investitiilor. Acest instrument va permite sa determinati nivelul de risc al investitiilor planificate si ofera, de asemenea, o buna oportunitate de a gasi modalitatile cele mai convenabile si eficiente de a atinge obiectivele pe care investitorul le-a stabilit pentru sine. Exista diverse metode de evaluare a investitiilor. Toate acestea permit studierea, analizarea si evaluarea suficienta a unui obiect investitional potential.