Ghiveci cu busuioc
Cultivarea busuiocului la ghiveci

Foarte parfumat, busuiocul este o planta usor de cultivat atat ca planta de ​​interior, cat si in gradina. Parfumeaza toate preparatele de vara si va aromatizeaza cu succes toate salatele de legume sau de fructe crude. De asemenea, il puteti folosi pentru a va condimenta mancarurile, in special cele pe baza de paste fainoase, precum si pentru a aromatiza uleiul de masline.

Ingrijirea busuiocului la ghiveci

Busuiocul are nevoie de o expunere calduroasa, daca este posibil, departe de vant si frig. Aveti grija, este foarte sensibil si nu va rezista la temperaturi sub 10°C. Idealul pentru el este sa aiba varful cald si radacinile racoroase.

Ii plac solurile reci, bine drenate. Prin urmare, este recomandat sa nu lasati niciodata apa sa stagneze in farfuriile de sub ghivece, ceea ce ar avea un efect nociv ce ar putea determina putrezirea radacinilor plantei. La transplantare, va sfatuim sa il instalati pe un strat consistent de pietricele si sa umpleti ghiveciul cu un substrat special pentru plante (cumparat de la magazinele de specialitate), bogat in substante nutritive.

Udarea regulata a busuiocului este esentiala pentru a-l mentine sanatos. In principiu, trebuie sa pastrati solul umed intre udari. Va sfatuim sa mulciti substratul din ghiveci, pentru a limita evaporarea prea rapida a apei si pentru a mentine solul racoros. Aveti grija cand il udati sa nu-i atingeti frunzele. In caz de caldura puternica, udarea zilnica va fi, fara indoiala, obligatorie. Va sfatuim sa mutati ghiveciul cu busuioc la umbra daca soarele este prea arzator.

Busuiocul are calitati antioxidante

Nu este necesar sa fertilizati busuiocul cu ingrasaminte. Ii puteti taia ramurile atunci cand acestea au crescut, pentru a impiedica inflorirea, in detrimentul productiei de frunze. La sfarsitul verii, puneti din nou busuiocul intr-un ghiveci si aduceti-l in casa. Puteti ingheta frunzele busuiocului dupa ce le-ati spalat si uscat.

In afara parfumului sau unic, busuiocul are numeroase proprietati medicinale, fiind un antioxidant si un antiseptic recunoscut pe plan mondial. Fiind folosit la sfintirea apei in religia ortodocsa, majoritatea romanilor ezita sa-l utilizeze in bucatarie in anii trecuti dar odata cu popularizarea retetelor din bucataria italiana, busuiocul a inceput sa fie consumat consistent si la noi.