curatare cosuri de fum
servicii curatare cosuri de fum

Majoritatea întreprinderilor sau locuințelor sunt dotate cu sisteme de încălzire precum sobe, șeminee, centrale termice care funcționează pe gaz sau pe combustibil solid, iar specific în cazul unităților de producție a alimentelor, cuptoare de capacitate mare. Aceste sisteme anterior prezentate presupun evacuarea fumului realizat în urma arderii, fum care poate cauza probleme precum defecțiuni la aprindere, intoxicații cu monoxid de carbon, incendii sau explozii.

Pentru siguranța, în primul rând, iar mai apoi pentru respectarea prevederilor legale conform Ordinului Ministrului Afacerilor Interne nr. 163/2007 care stipulează că „Verificarea, repararea, izolarea termică și curățarea periodică a coșurilor de evacuarea a fumului sunt obligatorii.” se recomandă curățarea coșurilor de fum cel puțin o dată pe an pentru a reduce riscul apariției unor tragedii.

Autoritățile și mass medie pun un mare accent pe importanța curățării coșurilor de fum din motive de siguranță pentru locuitori

Conform statisticilor naționale ale IGSU aproximativ 50% din incendii sunt cauzate de coșuri de fum defecte sau necurățate, multe dintre aceste cazuri soldându-se cu pagube materiale sau chiar pierderi de vieți omenești.

S-a constatat, în urma analizării cererii de evaluare și curățare a coșurilor de fum, faptul că în cea mai mare parte a cazurilor când se solicită aceste servicii, au avut loc anterior evenimente neplăcute (de exemplu incendii, intoxicări cu monoxid de carbon sau degajări de fum în interior), centrala termică, șemineul, soba sau cuptorul nu mai funcționează în parametri normali, s-a aprins coșul de fum sau a fost solicitată o adeverință de către firma de service a centralei termice.

Problemele ce apar la coșurile de fum, și care implicit cauzează o disfuncție în sistemul de încălzire sunt extrem de periculoase pentru individ sau îi pot fi chiar fatale. În cazul întreprinderilor care utilizează cuptoare industriale pentru coacerea alimentelor, acest proces de curățare se impune a se realiza mult mai des decât cum prevede legea (cel puțin o dată pe an) întrucât alimentele necesită o atenție mai sporită și respectarea unor norme de sănătate mai stricte pentru a fi consumate fără să dăuneze organismului.

Înfundarea coșurilor de fum pot avea drept cauză:

  • utilizarea inadecvată a instalațiilor de ardere cauzată de neglijență sau necunoaștere.
  • formărea unui condens acid în urma arderii care duce la dislocarea cărămizilor, astfel coșul se înfundă.
  • cuiburi de păsări, pânze de păianjen, frunze sau alte obiecte aduse de vânt.
  • folosirea unui combustibil lemnos cu umiditate mare.
  • lipsa curățării și a verificării periodice.

Legislația prevede curățarea coșului de fum cel puțin o dată pe an, de preferabil la debutul sezonului rece, acțiune ce se recomandă a fi realizată cu ajutorul unui coșar specializat.

În cazurile în care această ușă a fost omisă, ea poate fi montată cu ajutorul unei firme specializate care se ocupă de curățarea și verificarea sistemului care oferă, de asemenea o adeverință de coșerit care este cerută de firma care se ocupă cu activitatea de service la această centrală.

Acest serviciu PSI este ușor accesibil oricăruia dintre noi tocmai datorită necesității. În ceea ce privește costul unui serviciu profesional de curățare al coșurilor de fum, sumele variază între 150 și 2000 lei. Acest cost poate să crească în funcție de dimensiunile hornului, de gradul în care acesta este înfundat, sau de numărul coșurilor destinate curățării.