Despre copii supradotati
Multi parinti remarca la micutii lor anumite aptitudini timpurii care eventual ii pot defini ca fiind copii supradotati. Nu orice inclinatie nativa este totusi neaparat un semn al copilului supradotat. In epoca tehnologiei, este evident ca navigarea pe internet, folosirea telefonului mobil si a tabletei sunt la indemana celui mic de timpuriu. Accesul la informatii ii face mai abili in dezvoltarea unor aptitudini pe care noi nu le-am avut la varsta respectiva. Dar totusi ce anume diferentiaza un copil supradotat de ceilati copii?
Iata cum recunoastem un copil supradotat
Specialistii spun ca nu exista teste precise si clare care sa certifice exact faptul ca un copil este supradotat, iar de obicei se adopta o combinatie intre testele de inteligenta, teste de abilitati specifice si se analizeaza comportamentul copilului comparativ cu ceilalti copii din comunitatea in care traieste. Testele de IQ releva ca un IQ de peste 115 certifica un copil foarte inteligent, peste 140, deosebit de inteligent iar cel care depaseste 180 il poate indica pe copil in categoria geniilor. Circa 5 pana la 10 la suta din copii din intreaga lume sunt considerati supradotati.
Un copil supradotat apare avansat fata de copiii de varsta lui din toate punctele de vedere: scolar, creativ, al dezvoltarii limbajului, capacitati cognitive. Daca este vorba de un copil care exceleaza intr-un anumit domeniu, este vorba de talent si nu de supradotare. Cu toate acestea, inca de la o varsta frageda, un copil supradotat se va remarca prin spontaneitate, o curiozitate avida de cunoaste in toate domeniile, un spirit de observatie deosebit si o doza sporita de creativitate.
Un copil supradotat poseda abilitati cognitive foarte bune, isi realizeaza obiectivele si exceleaza la toate materiile scolare, demonstrand idei originale si creativitate deosebita.
Un astfel de copil poseda o logica clara, un vocabular bogat pentru varsta lui, invata cu usurinta si are capacitati de judecata deosebita. De multe ori un astfel de copil se remarca din pacate si prin integrare dificila in colectivitate. Un supradotat se va plictisi si nu va gasi provocari in activitatile scolare obisnuite. El tinde sa isi faca greu prieteni, prefera compania adultilor si pune deseori intrebari care par nepotrivite varstei sale fizice.