Industria auto se pregateste sa treaca la un nou nivel in ceea ce priveste energia disponibila la bordul unui automobil.

automobile electrice
automobile electrice

Dupa lansarea primelor modele de masini care folosesc energia electrica pe post de combustibil, se lucreaza la autonomizarea 100% a automobilelor care nu vor mai depinde foarte multe de reincarcare, proces care poate dura chiar si jumatate de zi in anumite situatii.

Primii producatori care doresc sa aplice noi idei pentru cresterea autonomiei autovehiculelor sunt Kia si Hyundai. Ambii constructori au anuntat ca viitoare modele vor avea acoperisuri solare. Acest lucru se va intampla chiar de anul viitor, insa nu s-a mentionat oficial daca acest lucru se va aplica la toate modelele, sau daca vor fi modele disponibile pe toate pietele in care se vand modele Kia si Hyundai.

Noile acoperisuri cu panouri fotovoltaice vor putea capta energia solara cu ajutorul careia se vor incarca bateriile. Primele modele de automobile care vor beneficia de acest sistem sunt cele cu propulsie hibrida, urmand sa fie aplicate si pe masinile cu propulsie conventionala. In final, masinile electrice vor beneficia la randul lor, de acest sistem avansat pentru captarea energiei solare.

Energia preluata de pe panourile fotovoltaice va fi folosita la sistemul de aer conditionat sau pentru incalzirea scaunelor. Acest lucru ajuta reducerea consumului de combustibil, emisii si creste autonomia masinilor cu motoare pe combustie.

In cadrul Salonului Auto de la Paris Kia a prezentat si un nou model de autoturism pe care mizeaza in urmatoarea perioada si pe care se preconizeaza ca se vor monta panouri fotovoltaice la urmatoarele versiuni. Kia a anuntat ca nu va mai crea masini cu trei usi. Astfel, modelul Proceed conceput cu 3 usi, va suferi modificari in noua versiune adaugandu-se inca 2 usi. Se pare ca decizia a venit in urma unor sondaje din care se reflecta faptul ca majoritatea clientilor nu isi mai doresc masini cu 3 usi.