Frunza artificiala, pe cat de mica, pe atat de uriasa ca si potential.
Fotosinteza artificiala poate produce combustibil din lumina soarelui

Cercetatorii de la MIT (Massachusetts Institute of Technology), SUA, au dezvaluit oficial un dispozitiv care foloseste lumina soarelui pentru a divide apa in hidrogen si oxigen, fenomen asemanator procesului de fotosinteza realizat de frunzele plantelor. Dispozitivul se bazeaza pe o tehnologie avansata de producere a hidrogenului, dezvoltata inca din 2008.

Fotosinteza artificiala poate fi descoperirea secolului

Cercetatorii numesc dispozitivul „frunza artificiala” datorita capacitatii sale de a crea combustibil chimic direct din lumina soarelui. Celula este, de asemenea, fabricata din materiale comune, cum ar fi siliciu, cobalt si nichel, ceea ce inseamna ca „frunza” ar putea fi produsa in serie. Daca tehnologia se dovedeste eficienta, ar putea crea hidrogen direct din razele soarelui, gaz care ulterior ar putea fi utilizat ca si combustibil pentru transport, incalzire sau alimentarea vehiculelor „fuel-cell”.

„Frunza artificiala” este o placuta subtire de siliciu (similara cu celulele electrice solare actuale), acoperita pe fiecare parte cu catalizatori separati pentru hidrogen si oxigen. Echipa de cercetatori a dezvoltat un catalizator de cobalt in urma cu trei ani, care elibereaza oxigen atunci cand este activat de lumina soarelui.

Au adaugat apoi un strat de aliaj din nichel-molibden-zinc pe cealalta parte a placutei de siliciu, care separa hidrogenul. Scufundand placuta in apa si expunand-o la lumina soarelui – apa se imparte in gaze care apoi ies la suprafata. Pentru a fi utile, gazele vor trebui separate, iar hidrogenul captat si depozitat – fapt ce poate reprezenta momentan singurul obstacol tehnic pentru producerea de energie.

Singura emisie a fotosintezei artificiale va fi apa

Tehnologia ofera o „scurtatura” pentru producerea de hidrogen necesar dezvoltarii de energie. Promisiunea unei economii bazata pe energie curata din combustia hidrogenului a avut un mare dezavantaj, deoarece metodele traditionale necesita multa energie pentru a diviza H2O, astfel incat energia produsa in final este pur si simplu un transfer, mai degraba decat o noua forma de energie. Tocmai de aceea, avantajele folosirii fotonilor din lumina solara pentru a crea hidrogen sunt enorme.

Un iaz de cateva zeci de metri patrati ar putea produce hidrogen, care ar putea fi apoi depozitat si transferat intr-o celula „fuel-cell” pentru a produce energie electrica si caldura la cerere. Cercetatorii au in vedere tehnologia integrata intr-un material simplu, asemanator algelor, care, atunci cand este cufundat in apa luminata de soare, ar putea produce toata energia necesara unei gospodarii.

Producând doar apă ca si emisie, hidrogenul este cel mai curat combustibil. Cu toate acestea, pana in prezent producția sa nu a fost ecologică sau eficientă din punct de vedere energetic. Insa acest nou dispozitiv poate schimba totul, deschizând calea către un viitor energetic mult mai curat.