Aselenizarea este preconizata la finalul anului 2024.
Va trimite NASA americani pe Luna dupa 52 de ani?

In data de 30 aprilie, NASA a anuntat ca a decis numele companiilor ce vor putea dezvolta un sistem de transport al astronautilor pe Luna: Blue Origin, Dynetics si SpaceX.

Finantare in valoare de aproape un miliard de dolari

In urmatoarele 10 luni, fiecare dintre cele trei companii va trebui sa demonstreze viabilitatea deciziei NASA, pentru care s-a alocat aproape un miliard de dolari. Cel mai bun dintre proiecte va primi finantarea principala si va fi implementat pana la sfarsitul anului 2024 – acesta fiind termenul stabilit de presedintele Donald Trump pentru a rezolva problema revenirii astronautilor americani pe Luna.

NASA a semnat contracte cu Blue Origin, Dynetics si SpaceX pentru a participa la programul Human Landing System (HLS), ca parte a misiunii Artemis, de a-i readuce pe americani pe Luna. Potrivit „The Guardian”, daca totul merge asa cum este planificat, aselenizarea se va intampla catre sfarsitul anului 2024. Investitia totala in aceasta prima etapa a programului a fost de 967 milioane dolari.

Fiecare companie va lucra timp de zece luni cu ingineri NASA, pentru a crea cea mai eficienta tehnologie pentru transportul astronautilor de pe orbita lunara la suprafata satelitului natural al Terrei si inapoi.

In trecut, NASA le-a oferit contractantilor instructiuni clare despre cum si ce trebuie sa faca. Dar de data aceasta, colaborarea va fi mult mai colegiala. Mai mult, toate cele trei companii vor concura intre ele si fiecare va avea propria abordare unica.

Firme cu renume sunt implicate in proiect

Blue Origin, compania lui Jeff Bezos, care conduce o echipa mixta de ingineri ai companiilor Draper, Lockheed Martin si Northrop Grumman, va primi 579 de milioane de dolari pentru un modul de coborare ce va lasa,  in trei etape, motoarele de lansare pe suprafata lunara pentru a facilita decolarea.

Echipa Dynetics, impreuna cu 25 de subcontractanti, au primit 253 de milioane de dolari pentru dezvoltarea unui singur modul inovator, care poate cobori atat pe suprafata lunii, cat si reveni pe orbita.

SpaceX a obtinut 135 milioane de dolari. Compania lui Elon Musk isi propune sa foloseasca o solutie universala pentru lansarea pe Luna, potrivita pentru zborul pe Marte si pentru transportul marfurilor pe orbita – nava spatiala Starship. Inainte de a zbura pe Luna, aceasta va fi alimentata pe orbita Pamantului de o alta nava a SpaceX.

Directorul NASA, Jim Brydenstein, spera ca va putea convinge Congresul American sa creasca bugetul agentiei cu 3 miliarde de dolari in 2021, pentru a accelera urmatoarele etape ale programului. In 2020, agentiei i-au fost alocate 22,6 miliarde de dolari, avand in vedere dorinta Statelor Unite de a reveni pe Luna si de a zbura pe Marte cat mai curand posibil, astfel incat se poate astepta la aceasta finantare suplimentara.