Anvelopa ReCharge poate lua diverse culori
2. Goodyear dezvaluie conceptul ReCharge – anvelopa inteligenta

Imaginati-va o anvelopa care se adapteaza automat la pista sau conditiile meteorologice existente, reglandu-si aderenta daca asfaltul are straturi de gheata, apa sau este excesiv de uscat. Dincolo de asta: cu aceeasi anvelopa, uzura cauciucului ar fi un lucru de domeniul trecutului, deoarece ati putea crea singur linii noi de adancime, fara a fi necesar sa o schimbati cu una noua.

ReCharge se poate regenera

Se pare ca Goodyear a facut asta si a introdus un nou concept de anvelopa – numindu-l ReCharge. Ideea regenerarii anvelopei vine din dorinta de a elimina nevoia de inlocuire atunci cand o anvelopa incepe sa-si piarda liniile de adancime.

Pentru conceptul prezentat de companie saptamana trecuta, ReCharge are un compus biodegradabil autoregenerabil, inspirat din firele  panzei de paianjen, care este introdus intr-o capsula si care trebuie administrat de catre sofer atunci cand uzura anvelopelor incepe sa devina evidenta. Adica veti crea linii de adancime noi, pentru a mentine aderenta maxima a pneului la carosabil.

Mai mult, ReCharge se bazeaza pe aplicarea tehnologiei de inteligenta artificiala (AI) pentru a se adapta automat la nevoile soferului. Eliminand efectiv nevoia de anvelope suplimentare in functie de conditiile de drum sau de vreme, conceptul Goodyear are capacitatea de a-si corecta compozitia, ramanand ferma si stabila in conditii climatice extreme (cum ar fi straturi subtiri de gheata sau apa care acopera pista, sau asfalt pietris excesiv de cald, nisipos sau taiat).

Lansarea RECharge a fost amanata din cauza pandemiei

Anvelopa ReCharge a fost programata sa fie dezvaluita la Salonul Auto de la Geneva din acest an, unul dintre cele mai mari evenimente auto din lume. Cu toate acestea, ocazia a fost anulata in cele din urma pentru editia 2020, din cauza preocuparilor legate de epidemia Covid-19. Avand in vedere acest lucru, Goodyear a ales sa prezinte imagini ale functionarii ReCharge intr-un clip video pe canalul firmei de pe Youtube.

Compania Goodyear nu a precizat daca ReCharge este in productie sau daca este inca o idee conceptuala, a carei aplicabilitate ar fi limitata de tehnologia actuala. Nici nu a trecut in meritul timpului de productie, fara a semnaliza cand sau chiar daca anvelopa ar fi disponibila pe piata. Totusi, acest lucru nu a impiedicat-o sa fie considerata ca si proiectul reprezentand „viitorul industriei auto”.