Natura speciala a functiilor notariale
La nivel legislativ, prezentarea functiilor notariale nu este fixa, in literatura juridica existand mai multe abordari ale definitiei sale.
De exemplu, unii considera functiile notariale drept caracteristici semnificative, reflectand principalele directii si esenta activitatilor organismelor notariale in sistemul juridic roman.
Se considera ca distinctia dintre functiile notariale permite reflectarea locului notarilor in societatea moderna ca o institutie juridica speciala si prezinta particularitatile activitatilor sale in raport cu participantii la procedurile notariale.
Principalele functiile ale notarilor
- Functia sociala, care caracterizeaza locul notarilor in sistemul de jurisdictie civila a sistemului juridic al Romaniei.
- Functia informativa, care reflecta natura activitatilor notariale.
- Functia proba, legata de esenta activitatii notariale – crearea de probe scrise calificate.
- Functia fiscala, care contribuie la rezolvarea unei astfel de sarcini de stat ca atragerea tuturor persoanelor obligate sa plateasca impozite.
- De asemenea, la functiile sociale ale notariatului se relationeaza o functie preventiva, a carei semnificatie este de a preveni aparitia unei dispute; implementarea legala, reflectand locul notarilor in sistemul de exercitare a drepturilor si indatoririlor subiective; aplicarea legii, asigurarea legalitatii si legitimitatii actiunilor juridice ale participantilor la cifra de afaceri civila.
Rolul notarului in societate
Notarul ocupa un loc special printre alte procesiuni juridice. Impreuna cu alti oficiali care solutioneaza litigiile (pacea publica necesita alti functionari care, fiind neinteresati de consilierii partilor si de purtatorii de cuvant impartial pentru vointa lor), notarul informeaza partile despre semnificatia obligatiilor contractuale, in care acestia intra, exprimandu-si in mod clar continutul, le dau caracterul unui act autentic si forta unei hotarari judecatoresti care nu face obiectul unei cai de atac, pastrand memoria lor pentru totdeauna si adevarat, stau in calea unui conflict intre oameni cinstiti si priveze oamenii lacomi, se asteapta sa reuseasca, dorinta de a conduce revendicarile nedrepte.
In general, notarul este un activator de pace prin activitatea sa – impiedica aparitia disputelor de conflict pe care cetatenii trebuie sa le solutioneze in instante. Un act notarial este un act executiv, are forta doveditoare speciala si dobandeste forta legii pentru parti. De aceea, notarii sunt numiti institutia de justitie preventiva.