Francisco José de Goya y Lucientes a fost un geniu al picturii spaniole, legatura spirituala intre marii artisti Velázquez și Picasso. Pe parcursul vremii, Goya a fost artistul Curții Regale, la fel ca majoritatea pictorilor din secolul al XVIII-lea. Probabil ca ar fi rămas, in aceste conditii, un pictor al unei creatii liniștite si echilibrate, dacă nu s-ar fi îmbolnăvit.

capriciile lui goya
capriciile lui goya

Surzenia l-a izolat de lume i-a deschis portile unei lumi speciale, departe de conventiile picturilor oficiale. La cincizeci de ani, Goya si-a permis o initiere în adancimile misterioase si zbuciumate ale sufletului omenesc. Viziunea sa sarcastica si demascatoare nu a iertat pe nimeni. Din somnul ratiunii, reflectand obscenitatea alienata lumii s-a nascut adevaratul geniu al lui Goya. „Capriciile” lui Francisco Goya dau fiori, atesta victoria creatiei artistice, integrata intr-un fond universal permanent. Analizand fara mila viciile si ironizand virtutile, Goya transcende intr-o lume infernala, lipsita de compasiune, de speranta sau de Dumnezeu. „Capriciile” a apărut în anul 1799, când Goya implinea 53 de ani. A început sa lucreze la ele în 1793, la un an după ce s-a declansat boala care i-a afectat viata si creatia.

In acest spirit, Goya isi dezvaluie stilul si viziunea proprie, caracteristici ce il aproprie de geniu. Pictorul si graficianul Goya a valorificat în „Capricii” toate sentimentele si simtirile care il bantuiau: superstiții populare, basme din folclor, demoni și strigoi, traditia vrajitoarelor si a demonilor.

Prin imaginile fantastice enigmatice si pline de imaginatie, „Capriciile” pun intrebari esentiale cu privire la conditia umana. In aceasta serie speciala de desene, apare o intreaga galerie demonica: Maestrul Leonard, patronul sabaturilor, la care vrajitoarele aduc ofrande, Asmodeu-diavolul șchiop, măgarul, simbol al prostiei, pisica- complicea diavolului, cucuveaua ce anunta moartea, liliacul, simbol al crepusculului și al misterului, papagalul, un vorbitor gaunos, o pasare malefica. Unele „Capricii” zugravesc proverbe. Unele imbina elemente de cultura spaniola cu metafore greu de descifrat, pe care doar artistul le-a inteles cu adevarat.